In 2023 had 24,6% van de Nederlandse jongeren van 12 tot 17 jaar ooit een vape gebruikt. Dit is een zorgwekkend cijfer omdat vapen, oftewel roken via een e-sigaret, ernstige gezondheidsrisico’s en verslaving met zich meebrengt. Jongeren zijn minder weerbaar voor verleidingen die schadelijk voor hen zijn.
Actieplan tegen vapen
De afgelopen jaren zijn er veel maatregelen getroffen om het vapen tegen te gaan, zoals het online verkoopverbod en het verbod op vapes met een smaakje. Toch komen jongeren te makkelijk aan gearomatiseerde vapes via illegale handelskanalen. Om dit te stoppen heeft staatssecretaris Karremans een actieplan met maatregelen opgezet. Het actieplan heeft 3 sporen:
- Tegengaan illegale handel;
- Beginnen met vapen voorkomen;
- Stoppen met vapen stimuleren en vapers daarbij ondersteunen.
Negatieve gevolgen vapen op mondgezondheid
Donderdag 24 april stond het actieplan op de agenda van het Leefstijlpreventiedebat. In aanloop naar het debat hebben wij per brief de negatieve gevolgen van vapen op de mondgezondheid met de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gedeeld. Vapen vermindert namelijk de speekselproductie, vergroot de kans op gaatjes en verhoogt de kans op ontstekingen.
Tandartsen en orthodontisten zien de effecten van vapen op de mondgezondheid van (beugeldragende) jongeren dagelijks in de praktijk en maken zich hier ernstige zorgen over.
Rookvrije en mondgezonde generatie
Samen met onze leden streven we naar het opgroeien van een rookvrije en mondgezonde generatie. De acties en maatregelen uit het ‘Actieplan tegen vapen’ ondersteunen deze missie en zijn keihard nodig om onze jongeren te beschermen. Wij hebben daarom de vaste commissie van VWS laten weten dat we dit actieplan steunen.
Vernieuwde informatie voor patiënten
Op de patiëntenwebsite allesoverhetgebit.nl staat nieuwe informatie over vapen en het effect daarvan op de mondgezondheid.