Negatieve gevolgen voeding op het gebit vaak onderschat
01-11-2013
NMT ondersteunt Nationaal Voedingsdebat 1 november
De mond is gemaakt om te eten, drinken, praten, lachen en zoenen. Discussie over voeding wordt vaak in verband gebracht met overgewicht, maar de invloed van voeding op de mondgezondheid wordt sterk onderschat. Jaarlijks eet de gemiddelde Nederlander 32 kilo suiker en de consumptie van chocoladewaren en suiker groeit nog altijd. Iedereen weet inmiddels dat dit slecht is voor het gebit. Daarnaast hebben zure voedingsmiddelen en dranken een desastreus effect op de mondgezondheid. De voorzitter van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) Rob Barnasconi luidt de noodklok: ‘Als we nu niets doen, zijn we terug bij af. De afgelopen decennia is cariës sterk teruggedrongen. Dat positieve effect lijkt nu teniet te worden gedaan door een toename van tanderosie door al deze zure voedingsmiddelen.’
Het aantal mensen met tanderosie stijgt. Barnasconi: ‘Steeds vaker zien wij patiënten waarbij het glazuur slijt. Het gebit is het enige onderdeel van het lichaam dat niet geneest; verdwenen glazuur groeit nooit meer aan. Patiënten merken de slijtage zelf vaak pas op als het pijn gaat doen. Door die pijn functioneren zij minder goed. Dat betekent dat wij het gebit moeten restaureren. Na ernstige erosie kan het plaatsen van een kroon noodzakelijk zijn of zelfs het verlies van kies of tand tot gevolg hebben.’ Frisdranken en vruchtensappen spelen een belangrijke rol bij tanderosie. In veel van deze dranken zitten namelijk ‘verborgen’ zuren; de toegevoegde suiker of zoetstof zorgt ervoor dat de hoge zuurdosis niet opvalt. Hoe iets smaakt zegt weinig over of iets zuur is. Suiker, zoet -en smaakstoffen maskeren zuur namelijk.
De NMT ondersteunt het Nationaal Voedingsdebat om Nederlanders bewust te maken van de gevolgen van overmatig gebruik van deze voedingsmiddelen. Barnasconi: ‘Een gezonde mond, daar kun je zelf voor zorgen! Er is een aantal tips waarmee je je mond gezond kunt houden. Dat is fijn voor je gebit, je algehele gezondheid, je gevoel van welbevinden en voor je portemonnee!’ Deze tips zijn terug te vinden op de patientenwebsite allesoverhetgebit.nl.
Bron: NMT afdeling Kennis, Communicatie en Kwaliteit, 31-10-2013
Publicatiedatum: 06-03-2018